Mecanica

Forta de frecare - Teorie 1

Forta de frecare. Forta de frecare statica. Forta de frecare la alunecare. Grafic. Legea 1. Descompunerea fortelor.  Legea 2. Coeficient de frecare la alunecare. 

Forta de frecare - Probleme 1

Forta de frecare - Probleme 1

Forta de frecare - Probleme 2

Doua corpuri de mase date. Legate prin fir ideal. Grafic. Coeficient de frecare. Repaus. Cerinte: acceleratia sistemului. Tensiunea din firul de legatura. Intervalul de timp in care corpul m1 atinge o viteza data. Valoarea unei forte orizontale care aplicata corpului produce miscare sistemului cu viteza constanta.

Forta de frecare - Probleme 3

Doua corpuri de mase date. Suprafata orizontala cu frecare. F. Unghi alfa. Coeficient frecare. Reactiuni normale egale. Grafic. Cerinte : unghiul alfa. Valorile fortelor de frecare. Acceleratia sistemului. Tensiunea in firul de legatura.

Forta de frecare - Probleme 4

Masa corpului. Perete vertical. F. Directie actiune - unghi alfa. Corpul urca cu acceleratie data. Grafic. Cerinte : fortele ce actioneaza. Forta de frecare. Coeficientul de frecare. Precizati cum variaza acceleratia daca unghiul alfa se micsoreaza.

Forta de frecare - Probleme 5

Doua corpuri de mase date. Fir ideal peste scripete. Grafic. Coeficient de frecare. Cerinte : forta care se opune miscarii lui m1. Tensiunea din firul de legatura. a1 si a2 daca se schimba pozitia corpurilor - aflati raportul a1/a2. Ce masa suplimentara trebuie adaugata lui m1 astfel incat in situatia initiala sistemul sa se deplaseze uniform.

Forta de frecare - Probleme 6

Masa corpului. Repaus pe orizontala fara frecare. Legat de suport fix cu un fir ideal. Grafic. Relatie forta in functie de timp. Firul se rupe la tensiune maxima. Cerinte :momentul la care se rupe firul. Grafic valoarea tensiunii din fir in functie de timp (primele 9 secunde). Dupa rupere se intra pe o miscare cu frecare - valoarea fortei de frecare. Acceleratia la momentul t = 10 secunde.