Mecanica

Impulsul mecanic - Teorie 1

Impulsul unui punct material. Teorema impulsului unui punct material. Impulsul fortei. Observatii. Principiul I al mecanicii.

Impulsul mecanic - Teorie 2

Teorema impulsului pentru un sistem de doua puncte materiale. Grafic. Legea conservarii impulsului unui sistem de doua puncte materiale.

Impulsul mecanic - Teorie 3

Ciocnire. Ciocnirile plastice. Grafic. Caldura ciocnire plastica.

Impulsul mecanic - Teorie 4

Ciocniri perfect elastice. Grafic. Reprezentare grafica (variatia impulsului). 2 exemple. 

Impulsul mecanic - Probleme 1

Problema 1 - masa corpului. Cade liber pe orizontal cu v. Cerinta :  forta medie de lovire daca ciocnirea a fost perfect elastica sau plastica. Durata ciocnirii e stiuta.
Problema 2 - teorema impulsului. Masa minge. v0. Unghi alfa. Cerinte : forta medie de interactiune daca timpul de interactiune e stiut.

Impulsul mecanic - Probleme 2

Resort horizontal de constanta stiuta. Lungime nedeformata. Este comprimat de corpul de masa m1. Grafic. Frecare neglijenta. Cerinte : inaltimea maxima la care urca pe suprafata sferica de raza R. Reactiunea in punctul de inaltime maxima. Daca s-ar deplasa cu frecare (coeficient stiut) iar in punctul A s-ar ciocni perfect elastic de m2 in repaus, sa se afle viteza corpului 2 dupa ciocnirea cu m1.

Impulsul mecanic - Probleme 3

Doua corpuri de mase stiute. Asezate la distanta pe o masa cu inaltimea h. m2 la marginea mesei. m1 cu v0 spre m2. Miscare cu frecare. Ciocnire plastica. Grafic. Cerinte : v1 inainte de ciocnire. Viteza corpului format prin ciocnirea plastica. Impulsul corpului format cand atinge podeaua.

Impulsul mecanic - Probleme 4

Masa corpului. Prins de un fir ideal de lungime l. Repaus. I se imprima v0. Se ciocneste plastic cu m2. Grafic. Cerinte : v1 a corpului m1 inainte de cionirea cu m2. Unghiul firului cu verticala cand corpul format prin ciocnirea plastica ajunge la inaltimea maxima.

Impulsul mecanic - Probleme 5

Sfera de masa m1. Suspendata de un fir de lungime data. Scoasa din echilibru. Unghi alfa al firului. Ciocneste corpul cu m2 aflat in repaus pe orizontala. Grafic. Cerinte : inaltimea pentru m1 in urma ciocnirii perfect elastice. Distanta pana la oprire daca deplasarea pe suprafata orizontala se face cu frecare.

Impulsul mecanic - Probleme 6

Sistem din 2 bile de mase stiute - m1, m2. Suspendate de cate un fir de 1 m. Tangente in repaus. m1 se indeparteaza pana la un unghi. Se lasa libera. Cionire perfect elasica. Grafic. Cerinte : viteza v1 a bilei m1 imediat inainte de ciocnire. Inaltimile h1 si h2 la care se ridica. Raportul maselor pt care ele se ridica la aceeasi inaltime.